Povrnitev izbrisanih datotek iz spominske kartice

Zapis pripravil luka dne 19. 06. 2011. Od takrat je doživel 2841 ogledov.

Z uporabo digitalnih naprav, predvsem fotoaparatov in mobilnih telefonov, se je pojavil tudi trend ogromnih spominskih kartic. Žal pa se včasih podatki na teh karticah tudi izbrišejo. Včasih so krivi naši prsti, ki prehitro pritisnejo tipko „Izbriši“, včasih pa nam kakšno bistro zakuha tudi naš zvesti elektronski spremljevalec.

Na računalnike smo se že navadili. Postali so zanesljivi, tako za delo, kot tudi za prenos in shranjevanje podatkov. Mobilni telefoni pa so v nekaj letih prišli iz sredstva za klicanje prijateljev do osebnega informacijskega centra. Žal pa po robustnosti daleč zaostajajo za večjimi in okornejšimi predniki.

Tako sem tudi sam z veseljem snemal plesne korake, ki se jih z mojo najdražjo vestno učiva. Nato pa sem jih po brezžični povezavi želel pretočiti na računalnik. A glej ga zlomka, nekaj se je zalomilo in od mojih filmov ni ostal niti en korak. Kot sem že večkrat rekel: „Google je moj prijatelj, Fedora pa moja ljubica.“

Obstaja več orodij, s katerimi lahko prikličemo izgubljene podatke nazaj v uporabo. Nobena ni 100%, a že 1% je več kot pa nič. Kot prvega sem, po nasvetu strica Googla, preizkusil Data Recovery. Z ukazom

dd if=/dev/mmcblk0p1 of=kartica.img bs=512

sem napravil sliko svoje kartice:

 • dd = ukaz, ki napravi sliko kartice,
 • if = pot do kartice (je lahko in tudi bo drugačna), če jo imate razdeljeno v več particij, tako kot jaz, napišite pot do želene particije,
 • of = izhodiščna slika,
 • bs = mislim, da tu vpišeš razdelitev particije, privzeto kar 512.

S tem sem napravil točno kopijo svoje kartice. Nato sem s pomočjo programa testdisk, ki vsebuje tudi program PhotoRec našel vse mogoče datoteke, ki sem jih v zadnjem letu izbrisal iz telefona:

photorec kartica.img

PhotoRec najde slike, mp3 datoteke, pa tudi cel kup .java šare, ki se je kot kaže izbrisala tekom uporabe mobilnika. Žal pa nikjer niti sledu o filmih v formatu .3gp. Google je zato predlagal uporabo orodja foremost:

foremost kartica.img

Program za razliko od PhotoRec datoteke razdeli v mape glede na njihov format. Žal pa tudi tu ni bilo mojih filmov. Googlov naslednji nasvet me je navdal s strahom. Namestiti vi si moral aplikacijo z imenom sleuthkit. Brrrrr, že ime me je odganjalo stran. A sram pred blamažo pri učitelju, ko bi moral ponovno snemati filme, je bil večji od strahu, zato sem se kar vrgel v testiranje (pa tudi ura je bila že krepko preko polnoči, tako da mi je bilo že bolj ali manj vseeno, kaj počnem).

Ob namestitvi aplikacije sleuthkit sem pridobil dva nova ukaza:

 • fls = našteje vse datoteke in mape v forenzični sliki,
 • icat = kopira datoteke glede na njeno inode številko.

Kot prvo sem moral poiskati moje 3gp datoteke:

fls -f fat -r kartica.img | grep 3gp
 • fls = ukaz za prikaz datotek v sliki,
 • -f fat = datotečni sistem FAT,
 • -r = recursive, rekurzivno iskanje,
 • kartica.img = ime slike kartice,
 • | grep 3gp = prikaži samo zadetke, ki vsebujejo 3gp v imenu.

Izpis je bil sledeč:

++ r/r 884982:	VID_20110522_135329.3gp
++ r/r 884985: VID_20110522_135354.3gp
++ r/r * 21804942: VID_20110617_211204.3gp
++ r/r * 21804945: VID_20110617_211316.3gp
++ r/r * 21804948: VID_20110618_210931.3gp
++ r/r * 21804951: VID_20110618_211022.3gp

Glede na stanje moje datotečne knjižnice so izbrisane datoteke označene z zvezdico, 21804** pa so že omenjene inode številke, ki jih bomo potrebovali za obnovitev datotek, pri čemer uporabimo ukaz icat:

icat -f fat -r kartica.img 21804942 > ples_01.3gp
 • icat = ukaz za kopiranje datoteke glede na inode številko,
 • -f fat = datotečni sistem FAT,
 • -r = rekurzivno iskanje,
 • kartica.img = ime slike kartice,
 • > ples_01.3gp = datoteka, v katero naj se izbrisan film prepiše.

Žal mi ni uspelo obnoviti vseh filmov, eden ima namreč pokvarjeno glavo in še vedno iščem orodje, s katerim bi lahko obnovil tudi tega, četrti film pa je kot kaže nek ostanek tretjega, saj gre za prazno datoteko (morda manjkajoča glava tretjega filma). Še iščem način, kako obnoviti pokvarjene filme. A že 2/3 uspeh je več, kot pa sem imel na začetku večera, ko sem želel filme prenesti na računalnik. Na temu podoben način lahko obnovimo katerokoli izbrisano datoteko. Programi, ki sem jih omenjal, so zagotovo na voljo za Linux, distribuciji Fedora in Ubuntu. Za ostale pa nisem prepričan.

Z uporabo digitalnih naprav, predvsem fotoaparatov in mobilnih telefonov, se je pojavil tudi trend ogromnih spominskih kartic. Žal pa se včasih podatki na teh karticah tudi izbrišejo. Včasih so krivi naši prsti, ki prehitro pritisnejo tipko „Izbriši“, včasih pa nam kakšno bistro zakuha tudi naš zvesti elektronski spremljevalec.

Naslovna slika je last: <a href=”http://www.flickr.com/photos/jm999uk/182327174/”>johnmuk</a> via <a href=”http://photopin.com”>photopin</a> <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/”>cc</a>

4 thoughts on “Povrnitev izbrisanih datotek iz spominske kartice

 1. sasi pravi:

  zanima me ali bi mi lahko pomagal z nasvetom kako dobiti izbrisane slike z spominke kartice v dogotalnem fotoaparatu? lp hvala

  1. Luka Oman pravi:

   Seveda, če bo le v mojih zmožnostih … Nisem ravno profesionalec …

 2. Tone pravi:

  zaradi spremembe uporabniškega naslova so se izbrisale vse datoteke interneta

  1. luka pravi:

   Dobra :)

Napišite vaš komentar na prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja
>