Živa ozadja na Galaxy Spica

Zapis pripravil luka dne 10. 12. 2011. Od takrat je doživel 2186 ogledov.

Živa ozadja (Live Wallpapers) so ozadja, ki se odzivajo bodisi na naše dotike, spremembe telefona, ali pa enostavno tekom časa. So zelo popularna na Android telefonih, a v osnovi nedosegljiva na moji Spici. Pa poglejmo, kako jih omogočiti tudi na tem, cenenem telefonu.

Ko sem zadnjič moji dragi namestil Gingerbread na njen Samsung Galaxy Mini, se je takoj zaljubila v živa ozadja, ki so postala s to različico omogočena na njenem telefonu. Sam sem jih pri sebi preizkusil že pred časom, a se mi ni ljubilo ubadati z njimi. V igri je bil sinko, poroka, moja okrogla rojstnodnevnica, pa še bi lahko našteval. A ko se je moja draga pričela igrati z njimi, po televiziji pa ni bilo nič pametnega, sem se odločil in jih namestil še pri sebi. A na mojem telefonu, Samsung Galaxy Spica (i5700), ne gre tako zlahka, kot pri moji dragi.

Ker jih operacijski sistem v osnovi (še) ne podpira, je potrebno namestiti aplikacijo LiveWallpapersPicker.apk, ki se jo brezplačno dobi na SamDroid forumu. Sledi namestitev te aplikacije na telefon in iskanje živih ozadij na spletu (na našo nesrečo jih je ogromno). Žal pa aplikacije ne more namestiti vsakdo, telefon mora imeti omogočen skrbniški dostop (po domače, mora biti rootan). Kako priti do skrbniškega dostopa (in hkrati namestiti prilagojen in naprednejši Android operacijski sistem Froyo), sem že pisal v članku z obupno dolgim naslovom: Neuradna nadgradnja Samsung Galaxy Spica na Froyo (Android 2.2). Namestitev je, seveda, zgolj na lastno odgovornost in z vedenjem, da boste s tem izničili garancijo telefona (ki pa bo tako ali tako kmalu pretekla, če že ni).

Sončni vzhod z mavrico

Sončni vzhod z mavrico

Sedaj pa nekaj postopkov, kako do novega, lepega, živega ozadja:

  1. Kot prvo, imejte skrbniški dostop. Brez njega ne bo šlo.
  2. Priporočam SamdroidMod ali, še boljše, CyanogenMod različici Androida.
  3. Namestite si svoj zaganjalec aplikacij (recimo LauncherPro, AWD Launcher, …), saj privzeti pač ne podpira živih ozadij.
  4. Registrirajte se na samdroid forum, kjer v temi o živih ozadjih poiščite zadnjo namestitveno datoteko (jaz sem uporabil priloženo zapisu #81).
  5. Prenesite omenjeno *.zip datoteko na SD spominsko kartico.
  6. Vstavite kartico v telefon.
  7. Telefon ponovno zaženite v Recovery mode (pritisnite tipko za izklop telefona, kjer vam bo ponudil možnost Reboot, nato pa Recovery).
  8. Izberite možnost Namesti zip iz SD spominske kartice (Install zip from sdcard), nato Izberite zip datoteko (Choose zip from sdcard) in kot zadnje poiščite prenešeno *.zip datoteko na spominski kartici.
  9. Zapustite Recovery in ponovno zaženite telefon (Leave Recovery -> Reboot to system).
Izbirnik ozadij, med njimi tudi Live Wallpapers

Izbirnik ozadij, med njimi tudi Live Wallpapers

Čestitam, sedaj ste si vklopili možnost živih ozadij na vaši Spici. Če želite preveriti, ali je nastavitev uspela, potem pritisnite in nekaj sekund držite prst na ekranu (ali za to obstaja kak računalniški izraz?). Pokazal se vam bo meni, kjer izberite Ozadja (Wallpapers). V naslednjem izbirniku bi morala biti možnost Živa ozadja (Live Wallpapers). Sedaj pa hitro na android market, kjer si naložite nekaj vam najljubših živih ozadij (iskalni pojem “Live Wallpaper” bo zadostoval). Moja najljubša so:

Seznam nameščenih živih ozadij

Seznam nameščenih živih ozadij

Slabosti živih ozadij? Za Androide iz nižjega cenovnega razreda lahko precej hitro izpraznijo baterijo. Ker nekatera porabijo precej delavnih sredstev, se lahko delovanje telefona upočasni (recimo razni akvariji znajo biti kar zahtevni).

Sončni vzhod

Sončni vzhod

Napišite vaš komentar na prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja
>