Domov

Ponujamo vam več kot 170 idej!


 

Iščite po naši zbirki

Opisi lepih kotičkov v naravi in v mestih, ki pogosto ostanejo neopaženi.

Brezjanska pot miru

Izhodišče Brezjanske poti miru je v bližini znane bazilike na Brezjah. Začetek poti označuje informativna tabla, od koder stopnice vodijo v dolino potoka Peračica. Tu smo uživali v miru narave in prečkanju mostov, na tleh smo tudi večkrat opazili peračiški tuf. Pot se zaključi pri slapu Peračica, od kjer smo se preko vasi vrnili na Brezje ter se odpeljali še do arheološkega najdišča Villa Rustica.

Martuljški slapovi

Proti Martuljškim slapovom smo se odpravili iz Gozda Martuljek. Hodili smo po soteski potoka Martuljek, prečkali nekaj mostičkov in se povzpeli do Spodnjega slapu. Mimo Brunarice pri Ingotu nas je vse strmejša pot vodila proti Zgornjemu slapu, ker pa je voda odnesla del poti do njega žal nismo prišli. Pri povratku smo po še zahtevnejši poti obiskali dolino Za Akom, ki je bila zavita v meglo.

Tržič

Obiskali smo mesto Tržič. Pri ogledu smo sledili informacijski knjižici Sprehod po starem mestnem jedru in tako o Tržiču izvedeli več kot smo se nadejali. Začeli smo pri Kamnitem mostu, se ustavili pod oknom zavetnikov čevljarjev, nato pan tekom ogleda videli veliko tako ali drugače zgodovinsko pomembnih hiš. Sprehodili smo se tudi do zapuščenega gradu Neuhaus, od koder je bil lep pogled na mesto.

Soteska Vintgar

Lep sončen dan smo preživeli v Soteski Vintgar. Pot po soteski je lepo urejena in naš fotoaparat je pel ob številnih lepih prizorih vode in vodnega toka. Lep zaključek sprehoda po soteski predstavlja slap Šum, od koder smo naš pohod nadaljevali na vrh Hom s cerkvico sv. Katarine. V dolino smo se spustili po drugi poti in posrečilo se nam je, da je naš potep zaključila prav blizu našega parkirišča.

Bela krajina

V Belo Krajino smo se podali s prijateljem jamarjem na 'jamarski dan'. Obiskali smo več neturističnih jam. Ustavili smo se pri jami v Rožancu in pri povratku mimo cerkve sv. Jurija prišli še do ruševin Mitreja na Rožancu. Nato smo se odpeljali proti Črnomlju do druge jame, v naselje Mali Nerajec do tretje jame in v Vinico do zadnje jame. Dan je zaključila policijska kontrola ob Kolpi.

Škofja Loka

Raziskovali smo stari del mesta Škofja Loka. Pričeli smo pri srednjeveški kašči, se sprehodili mimo Špitalske cerkve in odšli na sprehod v grajski vrt Škofjeloškega gradu. Na Mestnem trgu smo si ogledali slikovite meščanske hiše in nadaljevali še do Nunske cerkve, Kapucinskega mostu in Kapucinskega samostana. Iz starega dela mesta smo se odpeljali še v Puštal do Nacetove hiše in Hudičeve brvi.


 

Pobrskajte po naši knjižni polici

Ko ni časa ali vremena za potep, je čas za dobro knjigo.