Bubiji – spletna stran

Domov > Projekti > Bubiji – spletna stran

Naša potovanja, izlete in pohode smo želeli ohraniti v spominu. Ker smo vsi nagnjeni k tehnološkim rešitvam, smo se odločili shraniti opise in slike na splet. Tako je nastala obsežna zbirka opisov naših doživetij, ki jih redno dopolnjujemo in tudi oblikovno ter tehnološko nadgrajujemo.

Bubiji - spletna stran - osnovna stran
Bubiji – spletna stran – osnovna stran

Spletna stran Pr’ Bubijih je sestavljena iz pohodov (razdaljo smo premagali peš, hodili pa smo ali v hribe ali pa na daljšo pešpot), izletov (v enem dnevu smo si ogledali več znamenitosti na različnih krajih, ki smo jih obiskali s pomočjo avtomobila) in potovanj (večdnevni izleti). Ker radi beremo, smo dodali tudi opise knjig.

Ker skupaj raziskujemo že več kot deset let, se je stran tekom časa spreminjala in preoblikovala. Na začetku smo bili omejeni s prostorom in hitrostjo spletne strani, zato je bila le-ta enostavna, slike majhne in maloštevilne. Navigacija je bila zapletena, obliki pa bi se danes le nasmehnili.

Bubiji - spletna stran - opis knjige
Bubiji – spletna stran – opis knjige

Pri naslednji različici smo že imeli na voljo več prostora. Spletne strani v teh letih niso bile več golo besedilo in tudi naša ni bila nobena izjema. Še posebej pa smo bili ponosni na obliko strani. Bila je namreč plod naše domišljije in znanja. Stran je v tem času pošteno zaživela.

Ob razvoju interneta smo temu sledili tudi mi. Pridobili smo si dovoljenje spletnega zemljevida Geopedia.si za uporabo njihovih zemljevidov v podobi statičnih slik. Tako smo vse naše zapise prenovili in jim dodali sliko zemljevida, ki smo jo ročno nanesli na samo karto.

Bubiji - spletna stran - galerija slik
Bubiji – spletna stran – galerija slik

Žal pa smo potem za dolgo časa zaspali. Dopolnjevali smo le vsebino, nič pozornosti pa nismo namenili ne obliki, ne velikosti in kvaliteti slik, ne organizatorju vsebine, ki poganja to stran. Zato dolgo časa, pravzaprav več let, nismo opazili, da so nam vlomili v strežnik in ga uporabili za širjenje zlonamerne kode.

Ko smo to opazili, smo se hkrati tudi zgrozili, saj je bila stran resnično zastarela. Povozili je niso le “vlomilci”, ampak sta jo povozila tako čas kot tudi razvoj interneta in ostalih spletnih tehnologij. Sistema za upravljanje vsebin ni bilo več možno enostavno nadgraditi. Oblika je bila zastarela, neprimerna za branje z mobilnimi napravami. Zavedali smo se, da bomo morali stran postaviti na novo. To pa je bila naloga, ki smo se je ustrašili. In kmalu bi prišlo do tega, da bi stran ugasnili. Na srečo je zmagala želja po arhiviranju naših dogodivščin in odločitev, da stran prenovimo, je bila soglasno sprejeta.

Bubiji - spletna stran - pot izleta
Bubiji – spletna stran – pot izleta

Tako smo pričeli z iskanjem ustrezne opreme. Namesto statičnih slik zemljevidov smo si zaželeli aktivne, žive karte, kamor bomo lahko vnesli tako našo pot kot tudi opombe. Sklenili smo, da bomo uporabili velike slike. Namesto da so redko posejane med besedilom smo jih tudi združili v galerije. Besedilo smo razbili na poglavja in vsakemu poglavju namenili svoj zavihek. Tako so strani postale kratke in pregledne. Dodali smo možnost ocenjevanja prispevkov, razmišljamo pa tudi o vklopu komentarjev in kakšne od oblik povezovanja s socialnimi omrežji.

Bubiji - spletna stran - lightbox s sliko
Bubiji – spletna stran – lightbox s sliko

Seveda pa se je v tem času spremenil tudi naš slog življenja. Ob družini se je zmanjšal čas, ki ga lahko namenimo vzdrževanju spletne strani. Tako nekateri obsežnejši deli prenove še vedno potekajo. Predvsem slike na že obstoječih prispevkih trpijo v svoji maloštevilnosti in majhnosti. Tudi na povezovanju vsebin bi lahko bilo že več narejenega.

Vseeno smo z doseženim zadovoljni. Presenečeni smo nad preprosto obliko, ki pa na strani doseže potreben učinek in usmeri bralca k tistemu, kar je pomembno – vsebini. Čeprav je to prvič, da nismo več avtorji oblike strani, pa so celoten videz strani, njena uporabnost in vsebina še vedno trdno v naših rokah. In na to smo ponosni! Vas pa vabimo k ogledu!